© Powered by SiteSpirit

 

Tel: 06 1395 3790  |  info@lansantiek.com


Geopend:
Vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00
zondag van 12.00 - 16.00
en op afspraak.


 
Engels Duits

Onderhoud en storingen

dimmer.jpg

Op deze pagina geven wij een aantal tips om eenvoudige storingen te verhelpen en een kroonluchter schoon te maken.

Wij controleren de bedrading en fittingen van al onze lampen zorgvuldig. In de winkel kunt u ze brandend bekijken. Toch kan het voorkomen dat de lamp of een van de gloeilampen het bij u thuis meteen na aankoop of later niet doet. Het probleem zit dan meestal in een fitting of een dimmer. 
Storing in de bedrading van de lamp behandelen wij hier niet, dit is te specialistisch en bij onze lampen mag dit niet voorkomen.

Zekering in de dimmer
Als de lamp het helemaal niet doet en er is een dimmer dan kan het probleem door een gesprongen zekering in de dimmer veroorzaakt worden. Deze zekeringen van 1 of 2 ampere kunt u bij een bouwmarkt kopen. Het is verstandig er altijd een paar in huis te hebben omdat  deze zekeringen vaak doorslaan als er een gloeilamp stuk gaat. Er ontstaat dan kortsluiting in de gloeilamp en de zekering in de dimmer vangt dit op.


Fitting maakt geen contact
Als een gloeilamp het niet doet (en hij is niet stuk) dan zit het probleem meestal in de fitting. De lamp maakt dan geen contact in de fitting met de schroefdraad van de gloeilamp.
Op de foto's ziet u voorbeelden van twee systemen in een fitting die het meeste voorkomen. Beide systemen en variaties hier op worden in grote en kleine fittingen gebruikt.

Bij de kleine fitting links is het probleem dat het halfronde messing lipje door gebruik te ver naar beneden is gegaan. Wij gebruiken een stukje ijzerdraad om dit wat omhoog te trekken. Let op dat de stroom uitgeschakeld is!

Bij de grote fitting rechts is het probleem dat het buitenste lipje (soms zitten er twee tegenoverelkaar) niet tegen de schroefdraad van de lamp komt. Wij gebruiken een geisoleerde schroevendraaier om dit lipje iets naar binnen te duwen. Vooral niet te ver want als het lipje platgedrukt wordt door de gloeilamp onstaat er kortsluiting.


fitting e14.jpg
fitting e27.jpg

reiniging.jpg

Reinigen.
Op de foto staan een aantal middelen om een kroonluchter schoon te maken.

De blauwe microvezeldoekjes werken erg goed omdat ze niet blijven haken aan de pennetjes waarmee de pegels vastzitten.
Als de lamp niet erg vuil is gebruiken wij een sopje heet water met schoonmaakazijn. Met de hand maken wij de de pegels en het frame schoon.
Als de lamp erg vuil is, halen wij de pegels er af en doen ze in een sopje met heet water en St. Marc en spoelen we na met heet water. 
In sommige gevallen spuiten we de lamp schoon met Dasty of een oplossing met St Marc, dit gaat snel, maar voor metalen en geverfde delen kan het te agressief zijn, dus opletten.

Het frame poetsen we niet, uitgezonderd gepolijste balkroonluchters, omdat het oude patina dan verdwijnt. Bovendien zit er vaak een laklaag over het metaal die niet weg te poetsen is.

Om de pennetjes netjes te rijgen of te vervangen gebruiken we een punttangetje en een kniptang.
 
Het bruineren van messing pennetjes en messing draad doen we in heet water met bleek en ammonia. Niet alle messing onderdelen kunnen gebruineerd worden, als ze zijn gelakt dan lukt het niet.  


 


Van der Lans Antiek
Hessenweg 9, 6999 BH Hummelo
Tel: 06 13 95 37 90

Geopend:
Vrijdag en Zaterdag van 10 - 16 uur
Zondag van 12 - 16 uur en op afspraak

ING rekening: 65 61 65 170
IBAN: NL26 INGB 0656165170
BIC: INGBNL2A
KvK: 32057309
BTW nr: NL815643305B01
Email: info@lansantiek.com